Tentoonstelling Nederlanders In Parijs in het Van Gogh Museum Amsterdam 

Parijs! Al eeuwen is de lichtstad een bron van inspiratie. Ontdek de Franse hoofdstad door de ogen van acht Nederlandse toonaangevende kunstenaars in de tentoonstelling ‘Nederlanders in Parijs 1789-1914. Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen, Mondriaan’. Te zien tot 7 januari 2018.

Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Zij verlieten hun geboorteland en trokken naar de plek waar het allemaal gebeurde. Tussen 1789 en 1914 reisden vele Nederlandse kunstenaars naar de Franse hoofdstad, onder wie Johan Barthold Jongkind, George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan en natuurlijk Vincent van Gogh.

Dankzij de ontmoetingen met Franse kunstenaars, maakten de Nederlanders in Parijs kennis met een grote diversiteit aan kunst, stijlen en opvattingen. Hierdoor veranderde hun werk en hun ideeën over kunst ingrijpend. Eenmaal terug in Nederland deelden de Parijsgangers hun nieuwe inzichten met Nederlandse schildersvrienden. Zo leerde Isaac Israëls via Breitner bijvoorbeeld het Franse impressionisme kennen. Israëls ging ballerina’s en naakten schilderen, iets wat in Nederland voor die tijd vrij ongebruikelijk was.

Andersom drukten de Nederlanders in Parijs ook hun stempel op Franse kunstenaars. De tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789-1914 belicht deze artistieke uitwisseling voor het eerst aan de hand van acht toonaangevende Nederlandse kunstenaars, aangevuld met schilderijen van hun Franse tijdgenoten. Samen werpen ze nieuw licht op de smeltkroes Parijs. Daar werd in de 19de eeuw de basis gelegd voor een werkelijk internationale kunst.

Bekijk hier een korte videoteaser van deze expositie: Youtube

2018-02-15T18:58:46+00:00