Oedipe Roi du Thebes, Au Cirque d’Hiver, kleurenlithografie van Kees van Dongen. Uitgegeven in 1919. Gezien de zeldzaamheid van dit affiche moet dit werk zijn verschenen in een zeer beperkte oplage. Het affiche werd uitgevoerd op 2 aparte lithostenen, beide met afmetingen 1200 x 1600 mm. Samengesteld levert dat een affiche op met spectaculaire afmetingen: 1,6 meter breed en 2,4 meter hoog.

Het affiche werd recent aangeschaft van de erfgenamen van het echtpaar dat dit affiche kocht van Kees van Dongen. Het affiche heeft al die jaren in een lade gelegen zonder dat daar daglicht bijkwam en dat heeft geresulteerd in een schitterend bewaard gebleven affiche met bijzonder krachtige en felle kleuren.

Geweldige beeltenis van Oedipus met Iocaste. De afbeelding heeft vele fraaie typische Van Dongen kenmerken zoals de lange golvende haren van Iacoste, de schttering van de juwelen van de ring, de sierlijke hond (het symbool van de wellust) die Jacoste flankeert, haar hand op het hoofd van de hond. Het paard dat het paar aankijkt en de duiven die aan de rechterzijde wegvliegen. En dat alles rondom de geweldige liefdespose van dit paar!