Oedipe Roi du Thebes, Au Cirque d’Hiver, kleurenlithografie van Kees van Dongen. Uitgegeven in 1919. Een uiterst zeldzaam affiche.

Het affiche werd uitgevoerd op 2 lithostenen, beide met de maximale afmetingen (1200 x 1600 mm). Samengesteld levert dat een affiche op met spectaculaire afmetingen: 1,6 meter breed en 2,4 meter hoog. Het affiche werd gebruikt ter promotie van het toneelstuk ‘Oedipe Roi de Thebes’ in het ‘Cirque d’Hiver’, dat daar in 1920 speelde.

Dit exemplaar werd aangeschaft van de erfgenamen van het echtpaar dat dit affiche direct van Kees van Dongen zelf kocht. Het affiche werd bijna een eeuw binnen de familie bewaard. Het affiche heeft al die tijd goed bewaard in een lade gelegen, zonder enig daglicht. Dat heeft geresulteerd in een schitterend bewaard gebleven affiche met bijzonder krachtige en felle kleuren.

Geweldige beeltenis van Oedipus met Iocaste. De afbeelding heeft vele fraaie typische Van Dongen kenmerken zoals de lange golvende haren van Iacoste, de schttering van de juwelen van de ring, de sierlijke hond (het symbool van de wellust) die Jacoste flankeert, met haar hand op de kop van de hond. Het paard dat het paar aankijkt en de duiven die aan de rechterzijde wegvliegen. En dat alles rondom deze geweldige pose van dit paar!